CSG Logotype

Katekumenernas egen sida

Här hittar du aktuell information

Sommarkyrka, träff med Lari och fredagsbön
Vecka 28 kommer Jukka att finnas i helige Nikolai kyrka alla eftermiddagar 12:00-16:00 . Det är hans tur att bemanna sommarkyrkan, så vill du titta in och hälsa på hittar du honom där knytandes ortodoxa radband…
   Måndagen 8 juli kommer er handledare och kontakt i sociala medier, Lari, att finnas tillgänglig Live in Person i kyrkan från kl. 18. Lari kan hjälpa dig att orientera dig i mängden av information med varierande tillförlitlighet om ortodox kristendom i sociala medier. Han är en spännande person att prata med i övrigt också, men hinner du inte med en träff i kyrkan just den kvällen når du honom också på lari0ne(at)proton.me (det är en nolla och inte bokstaven o i One) eller 073-068 23 07 (WhatsApp).
   Fredagen den 12 juli kl. 18:00 rundar vi av veckan med att läsa en kvällsbön, s.k. pravilo, som du är också hjärtligt välkommen att delta i. Vill du att vi läser förböner för någon under kvällsbönen, kan du skriva deras förnamn på de förbönslappar som finns på skåpet i kyrkan och ge dem till läsaren. De röda lapparna är för levande och de svarta för döda. Du stör inte läsaren om du går fram mitt i andakten för att sträcka fram förbönslappar. Du kan också gå runt fritt och tända böneljus vid ikonerna under kvällsbönen om du vill.

Workshop med fader Joosef 26-27 juli
Det har nu blivit klart att fader Joosef Vola kommer från Helsingfors och håller en egen kurs för er i helige Nikolai kyrka. Det blir en kväll fredagen 26 juli kl. 18:00-20:00 med tebord samt nästa dag lördagen 27 juli kl. 10:00-14:00 inklusive lätt lunch i kyrkan. Vi planerar att avsluta workshopen lördag klockan 14:00 med att förrätta en akathistos-andakt till Jungfru Maria, vilket tar ungefär en halvtimme. Så här ser programmet ut:

Fredag kväll: Traditionens innebörd i den ortodoxa kyrkan
Lördag före lunch: Bibeln i den ortodoxa kyrkan
Lunch i kyrkan
Lördag efter lunch: Konstens roll i ortodox trosutövning
Avslutning kl. 14: Akathistos till Gudsföderskan (i svensk översättning från grekiskan av Tito Colliander)

Fader Joosef kommer att utgå ifrån Johannes Seppäläs lilla katekes ”Min ortodoxa tro” som vi hoppas du hinner läsa igenom  inför mötet med fader Joosef. Du hittar boken här:
Seppälä: Min ortodoxa tro kapitel 1-4
Seppälä: Min ortodoxa tro kapitel 5-11
Seppälä: Min ortodoxa tro kapitel 12-16
Seppälä: Min ortodoxa tro kapitel 17-18
Seppälä: Min ortodoxa tro kapitel 19-24

Om ikoner med mästaren Marja-Liisa Alm
Vid vår förra träff skulle vi boka en lämplig tidpunkt någon lördag eftermiddag med ikonmålaren Marja-Liisa Alm som ska prata om ikoner, hur man målar dem, deras budskap och vad ikoner betyder i den ortodoxa kyrkans tradition. Tyvärr hade vi slarvat och skrivit fel datumförslag – Marja-Liisa är tillgänglig lördagar i augusti och inte i juli som vi hade markerat. Därför har vi gjort en ny doodle där du kan markera vilka tidpunkter som skulle passa dig. Vi meddelar sedan alla vilken lördag eftermiddag vi valt för att så många som möjligt ska kunna delta. Du når omröstningen genom länken här.

Höstens program
Vårt höstprogram är nu klart och publicerat i vår kalender som du hittar här. Höstens program går också att skriva ut här.