CSG Logotype

Martti Wallén (1948-2024)

11 jul 2024

Den internationellt beryktade finländska operasångaren Martti Wallén har avlidit. Wallén blev känd som en av väldens ledande bassångare med en imponerande scenkarisma och ett röstomfång som svepte över en stor och djup basröst upp till en glänsande hög barytonklang. Wallén var en uppskattad gäst på världens stora operascener. Åren 1975-2000 var han anställd som solist på Kungliga Operan i Stockholm.

Walléns repertoar omfattade de flesta av de stora basrollerna, men han var särskilt känd för sina Wagnertolkningar som Daland i flygande holländaren, lantgreven i Tannhäuser, Pogner i Mästarsångarna i Nürnberg, jätten Fasolt i Rhenguldet och Hunding i Valkyrian. Farväl till sin operapublik sade Wallén i Helsinforsoperan Wagneråret 2013 i rollen som magnifik kung Marke i Wagners Tristan och Isolde.

Wallén var ortodox och började sin sångkarriär med att sjunga ortodox liturgisk körmusik. Han avlade ortodox kantorsexamen 1968, som på den tiden gavs i ortodoxa prästseminariet i Kuopio, och var verksam under åren 1968-1972 som kantor i Uspenski-katedralen i Helsingfors. Under sina år i Stockholmsoperan hjälpte han även vår församling på frivillig basis. Hans arrangemang för bland annat de svenska begravnings- och åminnelsegudstjänsterna i översättning av Tito Colliander användes i vår församling fortfarande långt efter millenieskiftet.

Evig åminnelse!