CSG Logotype

Ärkebiskop Leo fördömer patriark Kirills uttalande om kriget i Ukraina

28 mar 2022

I en predikan i Kristus Frälsarens katedral i Moskva har patriarken Kirill av Moskva och hela Ryssland gett sitt stöd till det ryska anfallet mot Ukraina. Den ryska ortodoxa kyrkans överhuvud rättfärdigade krigshandlingarna med att västvärlden påtvingat världen gayparader. Patriarken menar att separatisterna i Donets och Luhansk i åratal påtvingats västvärldens värderingar, vilka de nu ”förkastar” och motsätter sig att omfamna.

Ärkebiskop Leo av Helsingfors och hela Finland fördömer uttalandet från patriark Kirill som ger sitt stöd till Rysslands politiska ledning och Rysslands invasion av Ukraina.

– Jag är verkligen besviken över att se att patriark Kirill fortfarande inte tar avstånd från kriget, utan följer Rysslands president Putins linje och omvandlar regimens lögner till lärosatser i den kyrka han är satt att leda, säger ärkebiskop Leo i ett offentligt uttalande som uppmärksammats i flera länder.

– Det var ett helt otroligt och olämpligt tal – en sorglig bottennotering, ett medvetet vilseledande av de troende. Teologiskt tål det inte en närmare granskning alls. Varje människa är skapad till Guds avbild, och varje människas omistliga människovärde utgör grunden för den ortodoxa kyrkans etik som inte ska missbrukas för politiskt köpslående, säger ärkebiskop Leo.

– I den finska ortodoxa kyrkan har alla oaktat sexuell läggning rätt att leva som sig själva utan rädsla, fastslår ledaren för Finlands ortodoxa kyrka, ärkebiskop Leo.