CSG Logotype

HE ärkebiskop Leo om coronaviruset

10 mar 2020

Nyhetsbevakningen om det nya coronaviruset har väckt frågor bland ortodoxa kyrkobesökare om hur församlingar ska handla för att minska risken för spridning av viruset. HE ärkebiskop Leo av Helsingfors och hela Finland är införstådd med oron och rekommenderar att tills vidare undvika handskakning, kindkyssar och kyssande av ikoner eller prästens hand i samband med kyrkobesök. Biskopsmötet har gett kompletterande instruktioner om att tills vidare dela ut nattvarden med engångsskedar, avstå från att kyssa kalken, ta del av eftervin ur engångsmuggar och avstå från att kyssa prästens handkors i slutet av liturgin. Samtidigt betonar fader överherde att gudstjänster och andra kyrkliga förrättningar ska under alla förhållanden vara en central del av kyrkans uppdrag.